Wat doet fysiotherapie voor je paard?

Fysiotherapie is een behandelmethode voor klachten aan spieren, banden, gewrichten en zenuwen, ook wel het bewegingsapparaat genoemd. Tijdens de eerste afspraak vorm ik als dierfysiotherapeut een zo volledig mogelijk beeld van de problematiek van het paard door het eerst te onderzoeken en door vragen te stellen aan de ruiter/verzorger.

 

Een dierfysiotherapeut werkt als een zogenaamde para-veterinair. Daarom is het hebben of onderhouden van contact met de dienstdoende dierenarts in veel gevallen belangrijk. Dit om de juiste diagnose en een passende therapie te kunnen realiseren. Daarom vraag ik in voorkomende gevallen altijd de contactgegevens. En ik zal pas advies vragen/geven aan de dierenarts na overleg met de eigenaar van het paard.

 

Je kunt fysiotherapie ook inschakelen wanneer alles goed gaat met je paard en je dit niveau wilt behouden – of de prestaties wilt verhogen. Het maakt daarbij niet uit of je recreatief rijdt of een duidelijk doel voor ogen hebt – tot op het hoogste niveau.

 

 

Wanneer kun je fysiotherapie inschakelen?

 

· behandeling of herstellen van (oude) blessures

· behandeling van gewrichts- en/of spierproblematiek

· begeleiding na trauma en/of op advies van de dierenarts

· begeleiding in/terugkomen na sport/gediplomeerde instructie

Hartslagmeting

 

Sinds 2015 ben ik mij gaan verdiepen in hartslagmeting bij paarden.

Zo geef je het paard een stem!

Hartslagmeting kan antwoord geven op HOE train ik en WAT train ik? Train ik te licht? Of misschien te zwaar? Past de training of het rijden bij de leeftijd en africhtingsgraad van mijn paard? 

Doordat ik mij heb verdiept in inspanningsfysiologie kan ik een training op welk niveau dan ook beter afstemmen. Met de uitslag van een hartslagmeting kan ik nauwkeurige adviezen geven over hoe je je paard gerichter kunt trainen.

 

Inspanningsfysiologie is een vak apart. Ook ik laat mij nog met regelmaat begeleiden en bijscholen, onder anderen door Cees van Beckhoven (Heart For Horses) en Carolien Munsters (Moxisport).